Nynke Rixt doet het licht uit!


04/03/2018

“Durf het licht uit te schakelen! Want per jaar wordt het vijf procent lichter in de wereld. Als dit zo doorgaat, zien we in Nederland over een paar jaar de Melkweg niet meer. Al dat kunstlicht is ook niet goed voor mens, dier en milieu. Het zorgt voor onrust en is schadelijk voor de gezondheid. Stichting Feel the Night gaat lichtvervuiling tegen in het Waddenkustgebied, mijn persoonlijke Place of Hope.
 
Schoonheid van de nacht
Ik zet de schoonheid van de nacht in het licht. Zo'n tien jaar geleden zag ik veel individuele initiatieven in het Waddengebied, maar er was geen overkoepeling. Het ontbrak aan een gezamenlijke visie: wat willen we met het gebied? Daarom heb ik Feel the Night opgezet. Nu is er een omslag gaande, maar het is nog niet genoeg.

Laten we dus met z'n allen het licht uitdoen. Zeker op openbare plekken, want dit betreft een derde van alle lichtvervuiling. Hierdoor besparen gemeenten flink aan energiekosten. Ook is de beleving van de nacht goed voor het toerisme. Het uitdoen van lichten moeten we daarom vastleggen in beleid. Zo zal datgene wat geen economische waarde had, dit wel gaan krijgen.”

Nynke-Rixt Jukema
Artistiek leider Feel the Night

Het toegankelijkheidslabel van Placesofhope. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.