In je verbeelding kun je best wonen


04/07/2018

Door Floor Milikowski

Verschen in nr. 27 van de Groene Amsterdammer

Steden raken overvol, de periferie loopt leeg en klimaatverandering vraagt om radicale ingrepen. Er wordt naarstig gezocht naar nieuwe perspectieven op de toekomst van stad en platteland. De rol van de gemeenschap lijkt daarin cruciaal.

In de idyllische straatjes van de historische binnenstad van Leeuwarden heerst een serene rust. Winkels openen hun deuren, terrassen worden uitgezet, een enkele fietser komt voorbij. Voor de deur van de tweedehands winkel Van Oud Naar Goud staat een mand met Friese doorlopers naast een verzameling gietijzeren emmers en vuilnisbakken. Op het plein achter de winkel schittert de Sint-Bonifatiuskerk van architect Pierre Cuypers.

Een jaar lang mag Leeuwarden zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Voor de gelegenheid kreeg de binnenstad een flinke opknapbeurt en werd er haast gemaakt met de verbouwing van de voormalige gevangenis Blokhuispoort tot bibliotheek, hotel en verzamelgebouw voor creatieve ondernemers. Het hele jaar door zijn er in Leeuwarden en de nabijgelegen dorpen exposities en voorstellingen met als overkoepelend thema ‘iepen mienskip’. Hoewel een letterlijke Nederlandse vertaling van het Friese woord niet bestaat, komt ‘open gemeenschap’ dichtbij. Een begrip dat diepgeworteld is in de Friese samenleving en dat volgens de inwoners van de provincie staat voor samenwerken, elkaar helpen en openstaan voor anderen. De organisatie van het feestjaar spreekt over een instinctieve, actiegerichte, van onderop georganiseerde vorm van solidariteit. ‘Op plekken waar deze mienskip wordt omarmd, komen kernwaarden als wederzijds respect, verantwoordelijkheid en gelijkheid tot bloei.’ De grote culturele, sociale, economische en ecologische opgaven waar steden en regio’s overal in Europa mee worstelen, vragen juist nu om sterke en betrokken gemeenschappen, zo luidt de boodschap.

Nieuwsgierig geworden, klik hier om het hele artikel te lezen.

Het toegankelijkheidslabel van Placesofhope. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.