Bijzondere Masterclass voor scholieren uit heel Nederland


04/03/2018

Op dinsdag 13 februari kwamen 34 leerlingen van zes scholen uit heel Nederland in Amsterdam bij elkaar voor een bijzondere masterclass. Met de maquettes die zij eerder hadden gemaakt voor de nationale leerlingenwedstrijd ‘De wijk van de toekomst’ waren zij door een deskundige jury tot finalist gekozen. Die finale was een masterclass waarbij ze onder leiding van architecten en wetenschappers hun maquettes (en vlogs met toelichting) verder mochten verfijnen. Ook werden ze geblinddoekt en zo gestimuleerd om hun wijk van de toekomst te verbeelden. De maquettes en vlogs zijn vanaf 4 april te zien op de tentoonstelling ‘Places of Hope’ in Leeuwarden.

Ingrijpende veranderingen

Nederland is een dichtbevolkt, welvarend land met een relatief kleine oppervlakte. Ons land staat op het punt ingrijpend te veranderen: we nemen afscheid van fossiele energie en zoeken naar duurzamere vormen van wonen, consumeren en bewegen. Maar wat willen we in de toekomst? Wat komt er in de plaats voor het huidige systeem? Tussen nu en 2050 komen er duizenden woningen bij.

Nieuwe wijken

Deze nieuwe wijken zullen grotendeels bepalen hoe het leven er in de 21e eeuw uit gaat zien. Wetenschappers, beleidsmakers en architecten zijn daarom erg benieuwd naar de ideeën en wensen van middelbare scholieren, de toekomstige bewoners. Onder leiding van Jesse Hoffman (Urban Future Studios) werden de kinderen geblinddoekt, met als doel de verbeelding te stimuleren. Vervolgens werd ze de vraag gesteld:

Hoe ziet jouw wijk eruit in 2050

Hoe denken jullie dat het leven in een Nederlandse wijk eruitziet in 2050? En: hoe zouden júllie willen dat zo’n wijk eruitziet? De resultaten zullen de komende weken door de leerlingen worden verwerkt in vlogs over de toekomst. De maquettes reizen door naar Leeuwarden, dit jaar culturele hoofdstad van Europa. In Leeuwarden is namelijk van 4 april tot en met 25 november de ‘Places of Hope’ te zien, een tentoonstelling waar een nieuw perspectief voor het Nederland van morgen wordt verbeeld. ‘Wie naar buiten komt ziet de toekomst zonnig tegemoet’, aldus curator Maarten Hajer.


Het toegankelijkheidslabel van Placesofhope. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.