Al Rewaq in Places of Hope Leeuwarden


18/11/2018

Op zondag 18 november jl. organiseerden we met het Team Al Rewaq een bijzondere editie van het Verhalenhuis in de tentoonstelling Places of Hope in Leeuwarden. Opmerkelijk was het enthousiasme van lokale organisaties zoals Solidair Friesland, Foto Fryslan en diverse lokale vrijwilligers.

 

Voor één middag werd een extra laag over de tentoonstelling gelegd. Places of Hope bood plek aan de Al Rewaq, een broedplaats voor culturele ontmoeting en gesprek over de toekomst van Nederland. Een programma met de intentie van culturele duurzaamheid met medewerking van de Syrische dichter en scenario-schrijver Adnan Alaoda, die afgelopen paar jaar maandelijks een Al Rewaq presenteert in het Rotterdamse Verhalenhuis Belvédère. Een plek om elkaar (werkelijk) te ontmoeten middels film, poëzie, verhalen en muziek. In deze bijzondere editie stonden Syrische en Friese kunstenaars centraal. De fysieke ruimte hierin blijkt keer op keer cruciaal. Adnan Alaoda: “We hebben ruimte nodig om dit gegeven te blijven ervaren.” Met elkaar gaven we betekenis aan de ruimte in de tentoonstelling, een laagdrempelige openbare plek (geen entree kaartjes) waar mensen samen kwamen en nieuwe contacten en ontmoetingen ontstonden. 

Het programma begon met een persoonlijke rondleiding door Maarten Hajer en een nagesprek over de tentoonstelling in het atrium. Opvallend was dat een aantal deelnemers het symbool van HOPE enthousiast omarmden en op de borst spelden. Het land van hoop werd als verrassend ervaren en er ontstonden diverse discussies bij het doolhof. Welke keuzen te maken voor de toekomst?

Ook de landmakers maakten indruk als lichtend voorbeeld van verandering. Boeiend om te horen dat een dorp zelf windenergie opwekt en met de opbrengsten ook nog kan investeren in sociale voorzieningen. Zouden we zo’n model ook in stadswijken kunnen ontwikkelen. Cruciaal is dan natuurlijk de democratisering van energie. 

Tijdens de nabespreking werd het belang van de samenhang tussen verschillende domeinen en onze afgescheidenheid als mens van de natuur nog eens benadrukt, het perspectief op de Waddenzee met een link naar Mozes die de zee deed splijten ontstond. Een divers publiek van oud, jong met verschillende achtergronden uit de stad en van elders (Groningen, Lelystad, Rotterdam, Den Haag) kwam samen.

 

Na de introductie van het gedachtegoed van Verhalenhuis Belvédére en de Al Rewaq, volgde een korte film Art#Syria van filmer en artistiek directeur van het Arab Film Festival Rosh Abdelfatah. Indrukwekkend hoe in deze film de digitale en de realistische wereld in elkaar overvloeien. Het nagesprek ging over de vervlogen hoop op een andere toekomst in Syrië na zovele jaren van zinloos geweld. Vanuit de groep bleef het apèl komen van het belang de hoop niet op te geven als opdracht naar de toekomst. 
Bijzonder was in de film om te zien hoe een persoon, namelijk Rosh zelf, in de chaos en complexiteit van de oorlog, toch steeds opnieuw een manier vond om te handelen, om iets te doen en om zo op zijn manier een positieve bijdrage te kunnen leveren. Het is een vorm van hoopvol handelen die respect verdient en inspireert.   

Daarna volgde een optreden van o.a. dichter en schrijver Adnan Alaoda met muziek van Mhamad Alissa. De poëzie als illustratie van het belang van immaterieël erfgoed en als middel tot expressie en verbinding van universele menselijke thema’s.

Daarna volgde een optreden getiteld: Oarsom-Andersom. Twee vrijwilligers die de tentoonstelling Places of Hope de afgelopen maanden mede mogelijk maakten: Charles Renoult en Meindert van Slooten brachten ons naar de thematiek rond de duurzame mens. Innerlijke duurzaamheid aan de hand van een Balinese vertelling. Hierbij streden twee tegenpolen, de krachten tussen het kwade en het goede: Rangda en de Barong tijger, om de voorrang.

 

We eindigden met muziek van het trio: zangeres Shazah Hayek, ud-speler Mhamad Alissa en tabla speler Odai Hayek. Er werd volop gezongen en gedanst. Aansluitend was er ruimte elkaar nader te ontmoeten met Syrische lokale hapjes van Fatima Dababsi & Jaoud Noue die hun Syrische restaurant in Leeuwarden hopen te openen. Vanuit publiek was er erkenning en herkenning. 


Het toegankelijkheidslabel van Placesofhope. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.