Landmakers: Duurzaam Ameland

Interview: Duurzaam Ameland, groot worden door klein te blijven

Duurzaam Ameland. In 2020 wil het eiland volledig in zijn eigen energiebehoefte kunnen voorzien met duurzaam opgewekte elektriciteit en groen gas. Ook daarna wil Ameland steeds vijftien tot twintig jaar voor blijven lopen in de energietransitie. Het eiland lijkt een startpunt voor verandering. Luc van Tiggelen trekt het proces namens de gemeente. Hoe doet hij dat? Waarom kan hij versnellen waar de rest van Nederland in 2020 blij mag zijn met 14% duurzame energie?

Waar de vis zit gooi je een hengel uit

Luc van Tiggelen was afdelingshoofd bij de gemeente. Op een bepaald moment besloot hij om een stap opzij te zetten en werd hij coördinator duurzaamheid. Luc ziet het als zijn kracht om tussen de partijen te opereren. “Soms moet je risico´s durven nemen, de wethouders en de gemeenteraad moet je een paar keer per jaar meenemen in je verhaal. Tussen die momenten is het belangrijk de vrije ruimte te benutten. Vooral niet overal formeel toestemming voor vragen. Waar de vis zit gooi je een hengel uit!” Luc is van het proces, het meenemen van partners en vooral van het goed luisteren naar wat ze willen.

Wij houden niet van kletsen maar van zelf doen

Waarom lukt het Ameland om te versnellen waar andere regio´s in Nederland maar moeizaam uit de startblokken komen? Volgens Luc zit het geheim in een aantal kenmerken. Als eerste voelt de samenwerkingsvorm van een coöperatie gewoon goed. Amelanders kennen die vorm al jaren. Niet alleen in de landbouw, maar ook in de recreatiesector. De samenwerkingsvorm past ook bij de aard van de eilanders. Amelanders zijn autonoom en trots. Ze willen het liefst alles zelf doen. “Wij houden niet van kletsen, maar van zelf doen!”

Een andere reden voor het succes is dat iedereen ervan doordrongen is dat rust, natuur en landschap samen de kurk vormen waar de eilandeconomie op drijft. Honderd procent hernieuwbare energie past heel mooi bij dat imago. Ten slotte ligt een deel van het succes ook besloten in de houding van de betrokken partijen. Alle partners pakken de specifieke rol waarin ze zelf goed zijn en gunnen de ander de ruimte.

De valkuil is om als overheid te zeggen hoe het moet

Een belemmering voor de energietransitie die met name Den Haag zou moeten wegnemen is volgens Luc de huidige wetgeving rond elektriciteit en gas. “Twee keer belasting betalen over teveel opwekte zonnestroom op je eigen dak begrijpt niemand.”

Daarnaast weet Luc nog wel een belangrijke valkuil. “De overheid heeft heel sterk de neiging om zelf te zeggen hoe het moet. Maar dat duwt mensen in de weerstand. Laat mensen zelf oplossingen bedenken! Dit blijft een uitdaging, ook voor de gemeente.”

De droom van Luc van Tiggelen is dat Ameland een volledig circulaire economie krijgt. Informeel pragmatisme is daarbij de basis voor succes, met de voetbalkantine en de kroeg als broedplaats. “De verschillende sporen van Duurzaam Ameland gaan steeds meer bij elkaar komen. Door je eigen dromen te delen, door zoveel mogelijk mensen mee te laten doen en door zelf te doen waar je goed in bent.”

Tekst: David van Zelm van Eldik

 

'Duurzaam Ameland' volledig interview (PDF)

website Duurzaam Ameland

Het toegankelijkheidslabel van Placesofhope. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.