Programma: University of Hope

13-07-2018

Duurzame energie-democratie

Nederland investeert momenteel volop in duurzame energie. Dat klinkt heel positief, want het is goed voor het klimaat, maar het kan voor de maatschappij ook negatief uitpakken. Als we niet oppassen kan duurzame energie sociale ongelijkheid en segregatie bevorderen, het landschap 'vervuilen' en afbreuk doen aan onze gemeenschappelijke zeggenschap over belangrijke infrastructuur. Tijdens deze aflevering van University of Hope bespreken we hoe de energietransitie in Nederland kan bijdragen aan democratie, zelfbeschikking en sterkere en zelfstandigere regio’s.


Energie is altijd verbonden geweest aan ons politieksysteem. Mijnwerkers in steenkoolmijnen begonnen vakbonden, aardgas legde de basis voor de welvaartstaat en olie maakte globalisering mogelijk. Met een belangrijke rol voor het platteland. Eerst wonnen we er turf, daarna steenkool, later olie en gas en nu verrijzen er wind- en zonneparken en wordt er naar aardwarmte geboord.


We staan in Nederland op een kruispunt. Voor 2030 gaan we van het Gronings aardgas af en wordt een groot deel van de energie infrastructuur vernieuwd. De investeringen die we nu doen, zullen bepalen hoe de rest van de 21e eeuw eruitziet. Hoe bouwen we de toekomst? Wie profiteert er van zon, wind en aardwarmte in de toekomst? Hoe kunnen we duurzame energie op een solide manier financieren en beheren? Welke rol is er voor steden en de gemeenschap? Wordt het platteland de dupe of wordt duurzame energie dit keer gebruikt om regio’s te versterken?

Programma

12.00 uur Inloop met Lunch

13.00 uur Rondleiding over de tentoonstelling Places of Hope

14.30 uur Opening en korte inleiding door Maarten Hajer (curator Places of Hope en hoogleraar Urban Future Studio) en Jesse Hoffman (onderzoeker Places of Hope en  Urban Futures Studio)

Discussie over de kansen en uitdagingen van een duurzame-energie-democratie in Friesland.

Met stellingnames door: 

Bouwe de Boer, Kwartiermaker bij Freonen Fan FossylFrij Fryslân

Luc van Tiggelen, Landmaker Duurzaam Ameland

Hans van der Werf, Directeur Friese Milieu Federatie

Vera Pieterman, plv. Directeur Energie & Omgeving, Ministerie EZK

Thomas Ietswaart, Provinicie Frysân, Energoetransitie en circulair grondstoffengebruik

Michel Hendriks, Directeur Fûns Skjinne Fryske Enerzjy

Dialoog olv. Maarten Hajer en Jesse Hoffman, Urban Futures Studio

16.15 uur Groepswerk aan tafels waarbij we samen ideeën uitwisselen over concrete programma`s en de rol van de (rijks)overheid

16.45 uur Conclusies plenair en afsluiting

17.00 uur Borrel

Tijd: 12.00u tot 17.00u

Locatie: Kanselarij, Turfmarkt 11, Leeuwarden
Aanmelden: klik hier

 

 

Beeld: Zonnepark op Ameland - Kees van Veen

nl
en